Eίναι ένα από τα μυθικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας, ιδανικό για γιορτινό τραπέζι. Το επίσημο όνομά του είναι Τουρνεντό Ροσίνι ( tournedos Rossini) και λέγεται ότι το επινόησε ο Iταλός συνθέτης Ροσίνι, όσο ζούσε στο Παρίσι.
Ο Ροσίνι εγκαταστάθηκε στο Παρίσι από την Ιταλία το 1855. Επειδή απείχε από τον χώρο της όπερας, ο Ροσίνι επιδόθηκε στη γαστρονομία και διοργάνωνε στην έπαυλή του δεξιώσεις, προσκαλώντας διάφορες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και της λογοτεχνίας. Το πάθος του για το καλό φαγητό τον οδήγησε στην ερασιτεχνική ενασχόλησή του μ’ αυτό, δημιουργώντας μάλιστα και πολλά πιάτα, όπως τα Tournedos Rossini. Το αυθεντικό τουρνεντό Ροσίνι ήταν από κρέας φιλέτο, φρέσκο τηγανητό φουά γκρα από πάνω, γαρνιρισμένο με μαύρη τρούφα και βυθισμένο σε άφθονη σάλτσα από κρασί Μαδέρας!